Chcete zpomalit? Trhejte rybíz.

IMG_3879.jpg

Uplynulou neděli jsem strávila na chalupě očesáváním rybízového keře. A přišla jsem na to, že trhání rybízu je dokonalý způsob, jak na chvíli zpomalit životní tempo. Rybíz vám prostě nedovolí spěchat. Za ten den, co jsem strávila jeho sklízením a zpracováním, mi rybíz udělil pár docela zábavných lekcí. Jako například…

  1. Rybíz si obvykle nevybíráte. Není to snad ničí nejoblíbenější ovoce. Je kyselý a je ho vždycky moc. Nejspíš byste radši sklízeli jahody nebo třešně. Ale rybíz je tady a otrhat se musí. A tu jeho kyselou nepodbízivou chuť si nakonec můžete i zamilovat.
  2. Piplačka a voser. To jsou slova, kterými by se dalo očesávání rybízového keře popsat asi nejpřesněji. Zvlášť, když je tak prorostlý kopřivami jako ten náš. Ale když na to nespěcháte a přestanete si představovat, že to zvládnete za hodinu a půl a potom se pojedete koupat, z trhání rybízu se může stát něco jako meditace.
  3. Rybíz vás učí akceptovat nedokonalost. Když už si myslíte, že máte skoro hotovo, pod chumáči listů vždycky objevíte další a další červené hrozny. Úplně dokonale otrhané to nebude prostě nikdy. IMG_3887
  4. Děti vám s trháním rybízu pomůžou. Asi tak na deset minut, dokud je to nepřestane bavit. IMG_3884
  5. Doma pak večer následuje další, ještě větší piplačka: otrhávání rybízových bobulek ze stonků. IMG_3885
  6. Ale když chcete rybízový koláč, nic jiného vám nezbývá. FullSizeRender
  7. Mizení hotového koláče z plechu je jediná fáze zpracování rybízu, která netrvá nekonečně dlouho. IMG_3897
  8. V jednu chvíli se na to otrhávání bobulek prostě vykašlete. Dojde vám trpělivost, zbytek rybízu prostě vylisujete a ze šťávy uděláte želé. IMG_3927
  9. A vzpomínky na jeden letní den s rybízem vám tak zůstanou minimálně do Vánoc. IMG_3929
Reklamy

7 comments

  1. No, nejoblíbenějším bych ho nenazvala. Ale rybízový koláč je prostě pochoutka! Možná nemáme tolik rybízových keřů a tak se mi to nestihne zprotivit, ale trhání rybízu mi většinou přijde naprosto pohodové – lepší než popíchané ruce z angreštu, kde to člověk musí brát pěkně jeden po druhém. Tady to jede mnohem rychleji 🙂 A otrhávání kuliček mi taky přijde docela rychlovka 🙂 Ale možná je to tou vidinou toho koláče :-))

  2. Já v tomto směru vůbec nechápu mého tátu, který z toho poctivě natrhaného a obraného rybízu dělá víno! Přiznejme si, že výsledek není nikterak oslňující, ale to množství práce a ta drbačka, to se nedá srovnat s klasickým vínem ani náhodou.

  3. Rybiz je moje nejoblibenejsi ovoce! Proc? Protoze je to konecne neco kyseleho a je toho moc! Jeste citrony jsou fajn.

  4. Báro, já rybíz miluju! Mohla bych ho jíst na kila. Zrovna v sobotu si jedu k mamce dobrovolně natrhat 2 velké mísy 🙂

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s