Okamžik euforie: Prohlížet si krásné kuchařské knihy (ačkoli se zrovna nechystám nic vařit)

Ke svým včerejším narozeninám jsem si přála kuchařku Deník Dity P. Od Dity Pecháčkové. Ne že bych tak nutně potřebovala rozšiřovat svůj repertoár receptů (stejně je většinou nakonec hledám na internetu, když chci něco uvařit). Ale protože mě nikdy nepřestane bavit obracet stránky v obrázkových kuchařských knihách a dívat se na kuře s dokonale propečenou kůžičkou, nejčervenější jahody s kopečkem šlehačky, zelené paličky chřestu, výtvarně dokonalou sklenici s čerstvě uvařeným džemem. Vím, že skutečné jídlo takhle nikdy nevypadá, aspoň ne to, které uvařím já. Ale co? Krásné kuchařky jsou pro mě jako okno do ideálního světa, kde sklenice s čerstvě uvařenou marmeládou nikdy nejsou lepkavé a opatlané, kde se z řízků během smažení neodlupuje trojobal, kde vám při pikniku nelezou do jídla mravenci a kde nikdo nevečeří na gauči u televize. Je to podobné, jako číst si po dvacáté Děti z Bullerbynu – je to svět, jaký by měl být.

Uložila jsem Ditu P. na poličku vedle Jamieho Olivera a „domácí bohyně“ Nigelly Lawson a vím, že se k ní budu vracet. Možná kvůli vaření, ale spíš jenom tak.

Reklamy

11 comments

    1. Když bychom přišli o všechny iluze, ztratili bychom naději. Copak by to mělo smysl, kdybychom si nemysleli, že by to mohlo být lepší?

  1. Miluji Děti z Bullerbynu, vždy mě uklidní a naplní takovou dětskou radostí a nadějí… 🙂 přesně jste se mi strefila do dnešní nálady, děkuji moc! A zároveň jsem Váš článek vzala jako poslední pobídnutí k tomu, co jsem stále odkládala, protože do Vánoc je přeci času dost – k objednáni kuchařky Dity P. pro mamku 🙂

  2. Jj, krásné kuchařky jsou skvělé na čtení.-), ukázka ideáního světa, mám jich opravdu hodně, i tu Ditu P. (mmch. nechala jsem si ji taky nadělit k narozeninám před měsícem:-)
    Je zajímavé, jak krásně trefíte vždycky na hlavičku:-)… spoustu věcí vnímám hodně podobně…

  3. Dlouho jsem si ji také přála, chodila jsem ji okukovat, ale vyhrála jiná kniha. Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu napsal dvě knihy Poklady klasické české kuchyně a Kouzlo kuchyně Čech a Moravy, a to jsou opravdu klenoty. Tradiční poctivá česká kuchyně, nádherné fotografie, přehledná kniha, pevná vazba, kvalitní papír…… kam se hrabe moje oblíbená Dita Pecháčková…… Zkuste nakouknout i do této, jistě se zamilujete také 🙂

  4. Bábovičky z obrázku jsem vyráběla zrovna v neděli! Samozřejmě nemám tak efektní formičky a z těch silikonových nebyly zdaleka tak fotogenické, ale na chuť byly výborné. Taky aby ne, když je na porci 20 g másla! (což bryskně vypočítalo moje dítě a doporučilo, ať je vezmu do práce :-))

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s