Proč si necháváme nejlepší sousto na konec?

Nejlepší sousto si při jídla nechávám vždycky na konec. Dám si záležet, aby mi úplně naposled zbyl hezky propečený okraj řízku s přiměřeným množstvím bramborového salátu, nebo právě ten kousek dortu, na kterém je umístěný kopeček krému a čtvereček červeného želé. A když jím müsli, snažím se jednotlivé ingredience distribuovat na lžičce tak, aby na konec zbylo nejvíc oříšků a rozinek. Jídla, u kterých to nejde, mě trochu stresují: například párek v rohlíku, ze kterého vám na konec vždycky zbyde jenom suchá špička rohlíku. Nebo zmrzlinový pohár, ze kterého ve finále zbývá jen rozteklá zmrzlina, ve které se nevábně máchají kousky ovoce. Anebo jablko – nic se nevyrovná prvnímu zakousnutí.

Zmíněný fenomén ovšem neplatí jenom u jídla. Při běhání si úplně nakonec pouštím ty nejoblíbenější písničky a moji kamarádi, kteří se vyznají ve víně, si ty nejlepší lahve šetří na konec večírku (přestože jsou v té době většinou už tak opilí, že nejlepšího vína je pro ně škoda).

Psycholog Daniel Kahneman tvrdí, že každou zkušenost – nezáleží na tom, jestli příjemnou nebo nepříjemnou – posuzujeme především podle toho, jak skončí. Finále zážitku je pro nás důležitější než celkový průběh. Pozoroval to mimo jiné u pacientů, kteří podstupovali bolestivé vyšetření – kolonoskopii. Ti, u kterých vyšetření trvalo déle, ale jeho konec byl relativně snesitelnější než začátek, byli po dvou letech ochotnější objednat se na kolonoskopii znovu…

 

 

Advertisements

11 comments

    1. to by bol film o traume z detstva. rodicia radi nabodli to najkrajsie susto odlozene nakoniec a s poznamkou – nechuti ti? nevladzes? pomozem ti – ho pokojne zjedli. a este si mysleli, aki su vtipni. kym som sa nenaucila dobre mierit vidlickou.

  1. Mám to jinak. První jdu po tom nejlepším. Chodím v tom nejlepším oblečení co zrovna mám, Vybírám si ty nejlepší kousky masa. Při běhání mi hraje jen ta píseň, kterou zrovna chci poslouchat a na párku v rohlíku je nejlepší to, že když na něj máte chuť tak hned první kusanec je plný párku a hořčice.

    1. Mám to stejně jako Karel.

      Co kdybych to poslední lahodné sousto už nemohla nacpaná těmi před ním? To nejlepší sousto chutná jinak hladovému a jinak najezenému.

      Zásadně začínám nejlepším vínem 🙂

      1. Souhlasím. Mockrát se mi stalo, že jsem poslední sousto už nemohla a vlastně jsem ho jedla přes moc a nepochutnala si na něm tolik. Všechny věci, které mi dělají radost proto „konzumuji“ hned, co když se mi pak přestanou líbit…. nebo co kdybych se toho potěšení už nedožila!

  2. je to jak kdy, člověk by si asi měl věcí užívat, dokud je čas a ne je nějak přespříliš šetřit a riskovat, že pak už nebude mít hlad, nebo mu to někdo sní… ale taky podle mě jednoznačně platí – konec dobrý, všechno dobré…

  3. Ja ani neviem ako to mám, raz tak a raz tak, ale asi si skôr nechávam lepšie na koniec. Aj keď treba žiť tu a tearz, tak neviem…
    zaujímavé to o tom, že hodnotíme zážitok podľa toho ako končí 🙂 nad tým sa idem silno zamyslieť a spomínať veru, niečo na tom bude veru

  4. Ja si vzdycky jako ukousnu ten prebytecny parek a z druhe strany ten kousek toho rohliku protoze mi samotny parek nechutna – ale je treba byt opatrny aby nedoslo k prokousnuti az na parek, to by pak vytekla horcice.

    Z polivky vyjim nejdrive vsechnu „vodu“ a pak teprve ty huste nudlicky se zeleninou.

    Z mrkve nejdriv okousu ten obal (jakoby kuru) a pak teprve snim ten sladky prostredek.

    Takze to mam jako vy, to nejlepsi si nechavam na konec. Ale myslim, ze to je spis proto, ze to vlastne jinak nejde a nechce se mi kazit to dobre tim nadbytecnym.

    Hezky den.
    Jardis

  5. robila som to ako decko, cim som starsia a dospelejsia, tym viac si jedlo vychutnavam od prveho susta, takze teraz skor to najlepsie na zaciatok. Mozno aj preto, ze ako dieta som zjedla vzdy vsetko, teraz nikdy neviem, ci to naozaj dojem, predsa len stihla linia je stihla linia:)

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s