„Večer, kdy konečně otevřete tu láhev“ nastane tuto sobotu

Nejspíš ji taky máte doma: láhev dobrého vína, kterou si schováváte „na někdy“ nebo „na zvláštní příležitost“. Ale žádá příležitost, která se naskytne, se vám nezdá dost dobrá a významná. Ale šetříte-li si víno (nebo cokoli jiného) neustále „na potom,“ může se vám stát, že ta zvláštní příležitost nenastane nikdy.

Právě proto je tady každý rok – poslední sobotu v únoru – „Open that Bottle Night“ – „Večer, kdy otevřete tu láhev“. Neboli dokonalá záminka, proč onu láhev otevřít a vypít „jen tak“.  Před dvanácti lety ji poprvé slavili Dorothy Gaiter a Johny Brecher – manželé a recenzenti vína z Wall Street Journal. „Nejčastější otázka, kterou jsme od čtenářů dostávali, byla tahle: ,Mám láhev xxxx, kterou jsem dostal od dědečka / jako svatební dar / koupil na cestách atd. Kdy ji mám otevřít?‘ Každému jsme odpovídali: otevřete ji tento víkend a oslavte vzpomínky, které se s ní pojí. Ale nakonec nás napadlo, že bychom mohli vymyslet nějaké konkrétní datum,“ říkají John a Dorothy. „Open That Bottle Night dává lidem příležitost užít si víno pro to, čím opravdu je: jako skvělý a zábavný nápoj plný vzpomínek. A vybrali jsme poslední sobotu v únoru, protože si myslíme, že to je doba, kdy každý potřebuje záminku pro večírek.“  

Advertisements

13 comments

  1. To je moc hezký! Zkusím si to zapamatovat i pro příští roky. Problém je jen v tom, že si láhve vína moc dlouho neschovávám.

  2. Můj přítel mi pomohl dopracovat se k tomu, že už vlastně nic nenechávám a jindy. Všechno si vychutnám bud hned, nebo v nejblizsi mozne dobe. Protoze zivot je o prozitcich. Muj dedecek napriklad nechape, proc si kupuju tak draha jablka, kdyz se daji sehnat i mnohem levnejsi a vubec, proc tak utracim za ovoce. Jednoduse proto, ze ovoce miluju a uzivam si ho, jednou by se mohlo stat, ze si nebudu takovy způsob zivota moct dovolit a budu litovat, ze jsem si neuzila, kdyz jsem mohla. Stejne tak me nikdo nedonuti snit přešlé jablko, proč jíst něco, co už není dobré? Navíc jídlo a pití se stane hnusným právě proto, že člověk příliš dlouho čekal, než se rozhodl si ho užít. U nás doma v lednici se zkazí minimum věcí. Vsechno je cerstve, nakupuji nekolikrát tydne. A jsem s tím velmi spokojená!

    1. Tento přístup se mi moc líbí, možná ho taky zavedu 🙂 I když nevydělávám, tak možná počkám – a je to tedy, počkám, až budu vydělávat, než abych utratila svoje našetřený peníze za to, co chci 🙂 … už se tu ale objevilo počkám, takže jsem to asi zkazila 😀

  3. Právě, když čtu tento článek, dopíjím Vavřince, který je spíš obráceným příkladem. Před časem jsedm ho otevřel a moc mi nechutnal. Tak zůstala v ledničce dlouho nedopitá láhev odkládaná … třeba na zalití masa. Dnes mi jí přišlo líto – a kupodivu mi docela sedne a dopíjím ji s chutí 🙂

  4. No jéééje..konečně nějaký důvod, který nevymýslím sama 😉 ..a je kráásný :-)))…..Máme si užít krásného každý den, pokud to lze a neodkládat na neurčito, které je dosti nejisté. A nemám právě teď na mysli pouhou láhev..ale i to prádélko, co je nám líto vytáhnout, nebo ten strašně drahý parfém, co jsme od někoho dostaly, apod. Tak si užívejte každého dne :-)) a všichni, kdo čteme tento článek, si na sebe v sobotu jistě vzpomeneme ;).

  5. Jednu mám a hned si jí píšu do diáře na sobotu. Akorát ot vychází na romantický bezdětný víkend ;-)))

    Díky za inspiraci jak jí „utratit“ 🙂

  6. Kraaasne napisane! Ano, tiez sme s manželom patrili ku „škrečkom“, ktori opatrovali uzasne kusy super-special drahych, kvalitnych a vzacnych vin. Samozrejme, čakali sme na šepciálnu prílezitosť. A ked sme sa konecne rozhodli, že onen sviatok je dobry dovod otvorť niektoru z archivovanych flašiek, s hrozou sme zistili, že vinko je klane a chutí dost divne, ba priam odporne. Skratka to skladovanie mu neprospelo. A tak ho „vypil“ naš kuchynsky drez. Bolo mi do plaču, pretože takto skončili ešte 3 flašky! Až piatu otvorenu sme si mohli naliať k slavnostnej veceri…. Odvtedy vsetko dobre vinko, ktore sa u nas vyskytne, vypijeme takmer hned. Dovod sa vzdy najde 🙂 Napriklad, len pre to, ze je stvrtok 😀 a popritom sa tesime, ze pijeme cosi uzasne a vzacne. Cosi, co uz o par mesiacov moze byt atraktivne iba ak pre nas drez 😀

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s