Pan Cuketka: „I zmrzka chutná líp v parku než u ledničky rovnou z kýble.“

Čím víc se zabývám tématem štěstí v každodenním životě, tím víc mám pocit, že individuální zkušenosti nejrůznějších lidí jsou pro mě cennější než sebedůkladnější průzkumy veřejného mínění. Proto chci ve Šťastném blogu čas od času zveřejňovat rozhovory na téma štěstí s lidmi, jejichž názory a zkušenosti mohou být inspirativní. 

 Pan Cuketka píše na svém blogu Cuketka.cz o jídle neodolatelně, lákavě, zasvěceně a přitom nesnobsky a hravě. Komu jinému jsem mohla položit pár otázek na téma hledání štěstí na talíři?

Barbora: Jaké jídlo vám připomíná dětství?
Cuketka: Katovické rurky (křupavé trubičky plněné vanilkovou šlehačkou kousek od Ostravského Masarykova náměstí), pro které mě vždycky jako malého poslali. A doma potom vůně domácích mléčných karamelek, které jsem s bratrem vyráběli ve velkém hrnci chlazeném vrtulkou z letadla s motorkem (sladkosti byly asi tehdy fakt drahé nebo nedostupné, nebo jsme byli tak ulítlá rodina, nevím).

Máte nějaké jídlo, které vás utěší, když jste smutný?
Konkrétně asi ne, ale vždycky mi zvednou náladu jídla, která vyžadují maximum pozornosti a úplné pohlcení do dlouhé přípravy. Upéct chleba, Kaisergugelhupf (vídeňskou bábovku), rozjet pečení nebo něco dlouho dušeného na víně – to je jistota.

Existuje podle vás nějaké jídlo, které skutečně zlepší náladu? Většina lidí na to „používá“ čokoládu nebo zmrzlinu, ale funguje to opravdu?

Jojo, ale není to jídlo — víno, přírodní, nesířené, divoké – vždy k jídlu, ne jen tak (takže se vlastně opít? jo! ;)). Sladké a tučné věci jsou na zaplácnutí stresu nebo úzkosti tukem a cukrem, v tom asi fungují dobře, ale jen na té chemické úrovni, krátkodobě. Podle mě líp funguje — vyrazit ven a zahnat chmury s spolu s někým. A i když je člověk sám, tak i ta zmrzka chutná líp v parku, než u ledničky rovnou z kýble. Anebo ty chmury přetavit v kreativní energii a stoupnout si alespoň ke sporáku.

Který způsob konzumace jídla máte obzvlášť rád a dělá vás šťastným?

Čím větší ruch a šrumec okolo, tím líp. Nejlíp, když je ve hře i přírodní oheň (usoplené grilovačky na mini-grilu s uhlím a s párkama mě moc neba) a je okolo spousta lidí, pro které můžu uvařit. Prostě krmení a sycení lidí má něco dlouhodobě do sebe. Hodně mě baví i uvolněná večeře ve dvou po náročném pracovním dni, to si moc rád odfouknu. A taky mě baví kulinární průzkumné výlety s lidma, co umí jíst.

Máte nějaký jídelní zlozvyk, kterému opakovaně propadáte, a kvůli kterému jste ze sebe nešťastný?

Zlozvyky mě nešťastným nečiní. Mám jich víc a za všechno můžou babičky – např. za vycucávání Jesenek na jeden zátah a jiné zlosti. Vždy v nich figuruje něco sladkého s barevným obalem.

Víte teď o štěstí něco, co jste nevěděl, když vám bylo 18?
Jo, že je třeba fakt nebýt líný a že se s ním musí člověk neustále obklopovat. Jako v létě s UV paprsky – je třeba se pořádně mazat. Všude a furt!

Jaká obyčejná, každodenní činnost vám přináší pocit štěstí?

Momentálně zahradničení na balkóně. Údržba malé městské zahrádky je prostě žůžo.

Reklamy

4 comments

  1. Už jsem to zjistil, další životní rozměr! Prostě krmení a sycení lidí má něco dlouhodobě do sebe. Hurá, další smysl života 🙂 co dává smysl, alespoň pro mě.

    PS. už moc nepíši komentáře, ale alespoň se snažím číst, je to stále super blog!

  2. Oh my goodness! Incredible article dude! Thanks, However I am having troubles with your RSS.
    I don’t know why I am unable to join it. Is there anybody getting the same RSS problems?

    Anyone who knows the solution can you kindly respond? Thanks!!

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s